Als je denkt dat gymnastiek alleen geschikt is voor professionele atleten en niet voor kinderen, heb je het waarschijnlijk verkeerd. Kinderen kunnen aanzienlijk profiteren door gymnastiek te beoefenen, of ze nu naar de hoofdklasse gaan of niet. Georganiseerde sporten bieden kinderen een uitstekende mogelijkheid voor fysieke, mentale en sociale ontwikkeling en gymnastiek is zo’n sport die jouw kind op veel manieren kan helpen.

Wat is gymnastiek?

Turnen is een allesomvattend oefenprogramma dat kracht, snelheid, kracht, coördinatie, flexibiliteit en balans omvat. Het is een veeleisende sport die enorm veel doorzettingsvermogen en vaardigheden vereist. Hoewel het raadzaam is om vroeg te beginnen, beginnen veel kinderen pas in hun tienerjaren. De disciplinaire invloed van gymnastiek reikt verder dan de sportschool en de levensstijl van kinderen.

Voordelen van gymnastiek voor kinderen

Er zijn veel voordelen aan deze sport verbonden. Ouders die zich afvragen of gymnastiek goed is voor hun kind; hier is een lijst die je de voordelen van gymnastiek voor je kinderen laat zien.

Goed voor de gezondheid

Regelmatig aan gymnastiek doen is goed voor de gezondheid. Door regelmatig te oefenen, ontwikkelen kinderen een uitstekende fysieke coördinatie. Op de lange termijn bestrijdt dit veel ouderdomskwalen. Je bouwt kracht op en je wordt ook flexibel. Daarnaast win je aan mentale kracht.

Coördinatie

Ruimtelijk inzicht wordt verbeterd wanneer je aan gymnastiek doet, want dit wordt sterk aangesproken tijdens de verschillende oefeningen.

Sportiviteit

Sport is meer dan lichamelijke beweging. Er speelt ook een bijzonder belangrijk punt, namelijk dat je veel leert van sporten op het gebied van sociale vaardigheden. Wat is gezonde concurrentie? Wat is team spirit? Sport is een goede leermeester op deze terreinen.

Discipline

Door hard te werken, te volharden en focus, kun je in deze sport groeien en goede resultaten bereiken. Sport zorgt dus voor discipline. En dat is goed om kinderen aan te leren.

Gymnastiek is leuk

Naast al het nut is er ook de fun. En dit vinden kinderen zeker bij het gymnastieken (of een andere sport). Tijdens het sporten komen de endorfine vrij, dit is een stof waarvan verondersteld wordt dat ze een belangrijke rol bij geluk speelt.

Wanneer moet een kind met gymnastiek beginnen?

Er is geen bepaalde leeftijd voorgeschreven wanneer een kind met gymnastiek moet beginnen. Sommige sportscholen beginnen al met een leeftijd van 18 maanden. Het hangt ook van het kind af, of hij of zij het leuk vindt. Voor elk niveau is er een andere instapmogelijkheid.