Wanneer je kind nog niet spreekt en problemen heeft met drinken en kauwen, dan is het mogelijk om logopedische zorg te krijgen. Op deze manier kunnen problemen worden opgelost en voorkomen. In deze blog gaan we je een aantal zaken vertellen over wat de logopedist voor je kan doen. Bij logopedie assen kun je terecht voor vragen over dit onderwerp. Ze staan je graag bij met hun kennis en kunde.

Preverbale logopedie voor baby’s

Meestal denk je bij logopedie aan spraakoefeningen voor kinderen van een hogere leeftijd of volwassenen. Echter is het zo, dat ook baby’s gebruik kunnen maken van logopedische behandelingen. Met name als er problemen zijn met drinken. Het is dan wel belangrijk dat eerst eventuele medische oorzaken uitgesloten worden. Een dergelijk onderzoek wordt dan ook gestart nadat er een intake geweest is. Als ouder ga je dan gaat vragen beantwoorden en de hulpvraag wordt helder gemaakt door de logopedist. Daarna kan de behandeling starten. Door er vroeg bij te zijn, is het meestal mogelijk om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Hoe ga je als ouder aan de slag?

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is dan ook erg zinvol om samen met de logopedist te kijken naar de verschillende oefeningen die beneficiair kunnen zijn voor de communicatieve ontwikkeling van je kind. Zorg ervoor dat er thuis een sfeer heerst waarin het kind ongedwongen en spelenderwijs kan oefenen met de verschillende oefeningen die de logopedist jullie meegeeft. We hebben het hier natuurlijk over oudere kinderen. 

Het kan zijn dat oudere kinderen problemen hebben met kauwen en slikken. Dit kan bij ouders, die niets weten van logopedische problemen, frustratie opleveren omdat het kind niet voldoet aan de verwachtingen en in hun ogen afwijkend gedrag vertoont. Natuurlijk bestaat er atypisch eetgedrag en daar zijn nou juist ook de behandelingen voor om dit te verbeteren. Door jezelf te informeren over de verschillende ontwikkelingsfasen van je kind, plus de eventuele problemen die daarin kunnen optreden op logopedisch gebied, is het mogelijk om veel frustratie te voorkomen.

Wil je meer weten over verschillende logopedische behandelingen voor kinderen in de preverbale fase? Dan raden we je aan om contact op te nemen met depraatmaatgroep.nl. Daar helpen zie je graag verder met gedegen kennis en kunde.