Het komt helaas iedere dag wel voor; baby’s die tijdens de zwangerschap of de geboorte overlijden. Hoewel het mogelijk zo zal voelen ben je niet enige. We hebben enkele stappen voor je op een rij gezet waarmee je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Hulp bij je verlies

Wanneer je eerste kennismaken en afscheid van je kindje zo dicht bij elkaar zitten zit je zelf natuurlijk ook vol met dubbele gevoelens. Waarschijnlijk voelt ook iedereen om je heen met je mee. Hoewel alle hulp goed bedoeld is, is het ook belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een paar gesprekken met een psycholoog kan vaak al helpen om iets makkelijker met het verlies om te gaan.

Aangifte van een doodgeboren kind

De regels over aangifte verschillen per gemeente en zullen in de nabije toekomst gaan veranderen. Vraag ernaar bij je gemeente. Op dit moment kun je een doodgeboren kind wat voor 24 weken zwangerschap overlijd bij de meeste gemeentes nog niet laten registreren in het bevolkingsregister.

Je kunt wel kiezen voor een ‘acte van een levenloos geboren kind’. Het aanvragen van zo’n acte kan helpen bij de verwerking, dit verscheelt echter per ouder. Bedenk goed of je dit wilt. Een baby die na 24 weken zwangerschap levenloos ter wereld komt, moet wel aangifte van worden gedaan bij de gemeente.

Uitvaart regelen

Hoewel het afscheid nemen nooit makkelijk is, zal het toch moeten. Laat je hierbij begeleiden door uitvaartondernemer. Naast dat het zelf regelen van een uitvaart erg stressvol is, heeft een uitvaarbegeleider veel ervaring en weet deze precies welke opties er zijn en hoe je een prachtige afscheidsceremonie organiseert. Hieronder hebben we er twee voor je uitgelicht.

Diny Neplenbroek Uitvaartverzorging

Mevrouw Neplenbroek weet hoe het is om een dierbare te verliezen en snapt dat het rouwproces heel intens is. Als uitvaartondernemer denkt ze met je mee bij te maken keuzes en helpt je een waardig afscheid te regelen.

Het werkgebied van Diny Neplenbroek betreft Aalsmeer, Abcoude, Amstelveen, Amsterdam,  Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel, Rijsenhout, Uithoorn, en omstreken.

Ivonne Clemens Uitvaartverzorging

Mevrouw Clemens verzorgt al jaren begrafenissen en crematies in Haarlemmermeer en de Bollenstreek. Bij het regelen van haar uitvaarten staan, rust ruimte, en empathie centraal. Ze neemt de tijd en laat u nooit met vragen zitten.

Het werkgebied Ivonne Clemens Uitvaartverzorging betreft Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Noordwijkerhout, Noordwijk en omstreken.

Afleiding en nazorg

Vaak lucht het op als de uitvaart geweest is, omdat het geregel op dat moment even klaar is. Het leven gaat dan ook weer verder. Waarschijnlijk moet je weer werken en mogelijk heb je ook weer andere sociale verplichtingen die je afleiding bieden. Hoewel je verdriet mogelijk nooit helemaal verdwijnt, zal het iedere maand iets slijten. De uitspraak “tijd heelt alle wonden” wordt veel gebruikt, maar zo werkt het ook.

Nazorg met lotgenoten

Sommige mensen storten zich na het overlijden van een dierbare volledig op het werk of een hobby. Hierin schuilt echter het gevaar dat je het verdriet verdringt en niet verwerkt. Geef jezelf daarom ook de tijd om er aan te denken en erover te praten. Er zijn verschillende groepen van lotgenoten waarbij je aan kunt sluiten om over het verlies te praten.