Kinderen zijn dol op speelgoed.  Als je daar twijfels over hebt, neem dan gewoon een kind mee naar een speelgoedwinkel. Ze zal waarschijnlijk een aantal dingen vinden waar ze het gevoel heeft dat ze niet meer zonder kan. Speelgoed is meer dan alleen maar plezier en spelletjes voor kinderen.  Het meeste speelgoed biedt op zijn minst een kans voor kinderen om te leren. Het beste speelgoed zet de zintuigen van een kind aan het werk, prikkelt zijn fantasie en moedigt hem of haar aan om met anderen om te gaan.

Babyspeelgoed

Baby’s staan te popelen om te leren over de wereld om hen heen, en ze hebben veel te leren.  Elke nieuwe vorm, kleur, textuur, smaak en geluid is voor hen een leerervaring.  Het geven van veilig en stimulerend babyspeelgoed zal hem helpen zijn zintuigen te ontdekken. Rammelaars en speelgoed dat muziek maakt zijn favorieten van baby’s. Speelgoed met contrasterende kleuren zijn fascinerend voor baby’s en stimuleren hun zich ontwikkelende visie. Als ze groeien, kunnen baby’s speelgoed gebruiken, zoals een speelmat, om object duurzaamheid en oorzaak en gevolg relaties te verkennen.  Ze hebben ook voorwerpen nodig zoals blokken om hen te helpen motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie op te bouwen.

Speelgoed voor peuters

Kleuters kunnen spelen met een grotere verscheidenheid aan speelgoed dan toen ze kleiner waren.  Ze kunnen nog steeds genieten van een deel van het speelgoed waarmee ze als baby’s speelden, en dat is prima. Dezelfde blokken waarmee ze een jaar of twee geleden speelden, kunnen hen nieuwe en andere educatieve mogelijkheden bieden naarmate hun kennis toeneemt.  Maar ze hebben ook speelgoed nodig dat is ontworpen met kinderen van hun leeftijd in gedachten. Vormsorteerders zijn geweldig voor peuters. Ze leren hen hoe ze soortgelijke voorwerpen kunnen matchen en bieden ouders de mogelijkheid om hen de namen van de vormen aan te leren. Legoblokken bieden de mogelijkheid om meer te leren over kleuren en symmetrie terwijl ze hun motoriek ontwikkelen.

Speelgoed voor kleuter- en schoolgaande kinderen

Wanneer kinderen de peuterleeftijd bereiken, is het tijd om te leren over letters, cijfers en taalvaardigheden. Er is veel speelgoed dat dit soort leren aanmoedigt, van eenvoudige alfabetische puzzels tot high-tech elektronische gadgets. Deze kunnen je kind een voorsprong geven door haar kennis te laten maken met de dingen die ze op school gaat leren. Kinderen die op school zitten kunnen hun leren aanvullen met leuk en educatief speelgoed. Het geven van hen de kans om plezier te hebben terwijl het beoefenen van de dingen die ze leren op school zal hun behoud van die dingen te verhogen. En wanneer je kind een educatief speelgoed vindt dat ze echt leuk vindt, zal ze er eerder mee spelen en de dingen die ze geleerd heeft, versterken.