Heb je een onderneming? Dan wil je natuurlijk de klanten tevreden houden en ervoor zorgen dat je een hoge kwaliteit levert. Je wilt niet dat de klant niet tevreden is met het product en verdwijnt naar de concurrent. Verkoop je levensmiddelen? Dan is het van belang dat je genoeg informatie geeft over de levensmiddelen. Daarnaast is het verplicht om genoeg informatie te geven over de levensmiddelen en moet er een levensmiddelen analyse worden uitgevoerd. Hierbij wordt er gekeken naar de inhoud van de levensmiddelen en wat de voedingswaarde zijn. In Nederland en veel andere landen is het namelijk verplicht om dit op de verpakking te laten zien. Je kunt natuurlijk niet gokken wat er in de levensmiddelen zit en met een levensmiddelen analyse kun je dit bepalen. Maar hoe werkt deze analyse precies? In dit artikel gaan we dat uitgebreid uitleggen zodat je meer over te weten komt.

Wat is een levensmiddelen analyse?

Bij een levensmiddelen analyse wordt er door een derde partij gecontroleerd op de betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid van een product. Hierbij worden de grondstoffen en levensmiddelen op bestanddelen gecontroleerd. Zo worden de vitaminegehaltes vastgesteld en wordt er gekeken naar de voedingswaarde. Deze analyses worden in een laboratorium uitgevoerd en hier kan precies worden gezien wat er in het product zit. Voor producten die wachten op vrijgave is het van belang dat de analyse snel gebeurt. De meeste bedrijven geven hiervoor voorrang, zodat je het product ook snel kunt vrijgeven. Voor andere producten kan dit onderzoek langer duren, maar ben je wel verzekerd van een keurmerk. Je kunt met dit keurmerk de marketing van je product opvoeren door het te plaatsen op het etiket.

Andere dingen waar naar wordt gekeken

Door de bedrijven die medische levensmiddelen analyses uitvoeren wordt er gekeken naar meerdere dingen. Zoals eerder gezegd wordt er gekeken naar de voedingswaarde, maar zijn er ook veel andere zaken. Zo worden residuen en contaminanten opgespoord, maar ook wordt er getest op vreemde bestanddelen. Het opsporen van allergenen valt er ook onder en dat is belangrijk als het gaat om levensmiddelen. Hiervoor gebruiken ze verschillende technieken, zodat het goed vastgesteld kan worden.